tiistai 3. kesäkuuta 2008

Tanhusta

Ihmisen suurin riemu on huutaa yhdessä, sanoi lääkäri Sinuhe jo kauan sitten. Huomenna alkaa taas Pispalan Sottiisi, jossa suurin riemu on tanssia! Kansantanssi (ja etenkin se musiikki) on riemastuttavaa, liikuttavaa, tanssittavaa. Ei nyt kestä, ei nyt kestä jalat paikallaan. Parhaiden ohjelmien aikana olen töissä, mutta onhan sitä ohjelmaa keskiviikkoiltapäivästä sunnuntaille, notta enköhän vain ehdi jotain nähdäkin. Tietysti meidän työvuoromme ovat juuri perjantai- ja lauantai-illat noin kuudesta puoleenyöhön. Kukaan muu ei ole niitä vuoroja huolinut. En silti valita, jos sillä työllä saan sottiisipassin, vapaalipun moneen konserttiin ja tapahtumaan. Sitäpaitsi meitä on monta kivaa töissä samaan aikaan.

Kansantanssi on halveksittua, kumma kyllä. Miten tanssista, joka oli pitkään kiellettyä, nuorison erityishuvia, hauskinta mitä oli, ja ainoita tilaisuuksia tavata vastakkaista sukupuolta, on voinut tulla tylsää? TYLSÄÄ?! Ei mitenkään voi, minusta. Ja miksi ihmeessä lasten laululeikit, kuten Lintu lensi oksalle, katsotaan nykyään tanhuksi? Tanhua on karjalaiset improvisaatiot, kuten ripaska ja maanitus, ja länsisuomalainen hääperinne menuetti ja polska. Hoppavalssi, sottiisi ja polkka. Pampulahousuihin en ole (vielä) törmännyt kansallispuvuissa, mutta muunmuassa Johanneksen miehenpuvussa on nauhalla sidotut polvihousut.

Mistä tulikin mieleeni, että minulla on Pirkanmaan puvun hamekangas, josta pitäisi tehdä hame. Ja jotain muuta, koska kangas lie vähän yli 150 cm leveää, ja hameen pituus on vain metrin verran. Tällä kertaa.

Tanhusta piti sanomani vielä, että ennen kuin väitätte sitä tylsäksi, kokeilkaa. Yökatrilli (=huutokatrilli yöllä, eli joku seisoo keskellä tanssijoita ja huutaa aina seuraavan vuoron katrillissa) on hyvä hetki aloittaa. Hiki siinä tulee ja kaksi tuntia menee kuin siivillä, ja äkkiä onkin jo aika kiittää soittajia ja tanssia viimeinen valssi (kaksi valssia, koska ne soitetaan pareittain).

Olen tänään sekava. Olkoon. Itselleni tätä kirjoitan ja kellekäs minä muille.


Täältä tähän,

Metta

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Asiaa! Me ollaan Linneassa tanssittu viime aikoina piirikatrillia, huutokatrillia ja sottiisia, ja niissä oikeasti riittää vauhtia vaikka pienelle kylälle. Ehkä juuri tanhuiksi kutsutut lastentarhaleikit ovat antaneet väärän kuvan kansantanssista. Pidä hauskaa Sottiisissa!:)

Metta kirjoitti...

Hyvä hyvä! Meidänkin pitäisi tanssia välillä kansantanssia, kun vain olisi sopiva väli, ettei tarvitse esityksiin harjoitella. Tai sitten pitäisi perustaa erikseen se tanhuryhmä :)

Ja pidän hauskaa, tietenkin!