tiistai 1. syyskuuta 2009

Älytöntä

Kuulkaa, olen valaistunut!

Olen koko keskiaikaharrastukseni ajan luullut, että päällysvaatteeni ovat oikeasti olleet päällimmäisiä keskiajan ihmisillä, mutta ei: oikeasti tavallinen vaatetus suunnilleen kautta koko aikakauden on ollut seuraavanlainen

- hose eli kankaasta ommellut sukat (juu, näitä en ole vielä koskaan saanut aikaiseksi, vaan käyttänyt tavallisia sukkia olen)
- aluspaita (yleensä valkoista pellavaa tai köyhemmillä villaa)
- mekko (joka on siis pitkä- ja kapeahihainen, maahan asti ulottuva vaate, yleensä leveähelmainen ja kohtuullisen istuva, joskus napitettu tai nyöritetty)
- PÄÄLLYSVAATE joka on puettu kylmällä ilmalla tai likaista työtä tehdessä, LEVEÄHELMAINEN, USEIN VÄLJÄ VAATE!

Miten en ole koskaan tajunnut tätä? Tietenkään viitta ei ole työvaate, se on matkavaate ja sellaisiin oloihin, missä helmojen nostelu ja viitan kiinnipitäminen onnistuu helposti. Tavallisena talviulkovaatteena on käytetty erilaisia takkeja ja mekkoja ja tunikoita. Tämä siis koskee lähinnä tavallista kansaa, ei ylhäisiä, jotka tekevät omat sääntönsä ja joilla on varaa palvelijaan joka kantaa ostokset kun itse ei epäkäytännöllisten vaatteidensa takia pysty. Sikäli kun edes kävivät ostoksilla.

Lueskelin erilaisia nettilähteitä keskiajan vaatetuksesta ja huomioni kiinnittyi kirtleen. Sillä nimellä on kutsuttu vaikka minkälaisia vaatekappaleita, mutta useimmiten se tarkoittaa naisten melko tyköistuvaa mekkoa. Sellaista, joita näkee esim. keskiajan kalentereissa naisilla peltotöissä. Aluksi kirtle on ollut mekko, joka on ylhäältä tyköistuva ja levenee vyötäröltä alkaen (linkki), sitten myöhemmin istuva miehusta, jossa on edessä nyöritys, ja johon laaja helma on rypytetty kiinni (linkki).

Tietysti osaselitys on se, että keskiaikaharrastajat yleensä haluavat pukeutua aatelisiksi eivätkä tavan ihmisiksi, sitä kun saa olla omassakin elämässä kylliksi. Aatelisilla on erilaiset asut, laajempi valikoima, paremmat kankaat...

Nyt olen alkanut haluta ihan tavallisia keskiaikaisia vaatteita, tietysti niin autenttisia kuin mahdollista. Muinaispuku tai osia sellaiseen on tehty ja paraikaa tekeillä ja osin vasta suunnitteilla. Se käsittääkseni on ainakin arkivaate, ainakin jos tekee ihan tavan villasta ja pellavasta niinkuin nyt teen, ja ainakin kuvittelisin lukemani perusteella ettei Pohjolassa ollut muinaispukuaikaan niin paljon ja niin varakasta väkeä, että olisivat voineet käyttää kovin erilaisia vaatteita. Uskoisin, että kaikkien oli kuitenkin tehtävä töitä elääkseen. Toki juhlavaatteet oli rikkaalla erilaiset kuin köyhällä, mutta puhunkin arkipäivän käyttövaatteista.

Ilmoittauduin myös Sukkasatoon tänäkin vuonna, ja taas päädyin täyttämään Heinälatoa, vaikka tänä vuonna oli jopa kolme vaihtoehtoa.

Ei kommentteja: